Dieta ta o ile nie ma innych dodatkowych wskazań dietetycznych wynikających ze stanu zdrowia powinna dostarczać Twojemu organizmowi taką samą ilość energii ze wszystkich składników odżywczych jak ma to miejsce w prawidłowym żywieniu ludzi w pełni zdrowych.
Różnica pomiędzy podstawowym żywieniem (innymi słowy standardowym odżywieniem zdrowych ludzi) polega jednak na tym, iż w przypadku diety lekkostrawnej potrzebna organizmowi energia pochodzi wyłącznie z potraw lekkostrawnych. Należy zatem całkowicie wykluczyć z jadłospisu produkty obciążające żołądek.
Organizm człowieka ma problem z trawieniem błonnika należy więc dostarczać mu go w odpowiedniej formie, w której nie będzie nadmiernie obciążał układu trawiennego.
Jedz zatem błonnik pochodzący z:
- Młodych, delikatnych warzyw oraz dojrzałych
- Warzyw i owoców bez pestek – usuwaj je z pomidorów, kabaczków, porzeczek itp.
- Warzyw i owoców obranych ze skórki
- Warzyw i owoców gotowanych oraz przecieranych przez sito
- Pieczywa pszenno – razowego
- Soków oraz przecierów
Jak przygotować posiłki
Używaj wyłącznie łagodnych przypraw dozwolonych w diecie lekkostrawnej. Potrawy staraj się przygotowywać gotując (w wodzie czy na parze) lub piekąc w folii lub pergaminie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu! Możesz jednak smażyć (np. jaja) na parze. Używaj do tego celu masła.
Używaj wyłącznie łagodnych przypraw dozwolonych w diecie lekkostrawnej. Potrawy staraj się przygotowywać gotując (w wodzie czy na parze) lub piekąc w folii lub pergaminie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu! Możesz jednak smażyć (np. jaja) na parze. Używaj do tego celu masła.
- Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco, sałata, dżem, kawa zbożowa z mlekiem
- Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym. Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa, ziemniaki, marchewka gotowana
- Podwieczorek: ciastko drożdżowe, kompot z truskawek. Kolacja: leniwe pierogi, bułka, kiełbasa szynkowa, masło, herbata z cytryną. Banan
SMACZNEGO!