Źródło: www.sxc.hu |
Zastanawiasz się czym różni się sposób odżywiania osób z cukrzycą od Twojego? Dieta diabetyków nie różni się praktycznie niczym od normalnego sposobu odżywiania. Charakteryzuje ją jedynie bardziej racjonalny i zdrowy jadłospis, który Ty także możesz wypróbować!
- Dieta cukrzycowa powinna być ściśle dostosowana do Twojego zapotrzebowania na energię. Należy zatem wziąć pod uwagę wiele czynników takich jak np. specyfika wykonywanej pracy (fizyczna/umysłowa), ewentualne uprawienie sportu itp. Jeśli chcesz stracić na wadzę wskazane jest wtedy proporcjonalne zmniejszenie ilości spożywanych kalorii o np. 300 kcal dziennie.
- Pierwszy posiłek (śniadanie) powinieneś spożyć nie później niż 2 godziny po przebudzeniu.
- Każdy posiłek powinien zawierać pokarmy z następujących grup: węglowodany - np. chleb, białko - np. drób, tłuszcze - np. olej, witaminy i składniki mineralne - np. warzywa zielone, owoce itp.
- Wybór węglowodanów uzależniony jest od indeksu glikemicznego.
- Najbardziej rekomendowanymi produktami zawierającymi i białko są chude mięsa i ryby.
- Najbardziej rekomendowanymi źródłami tłuszczu w diecie są : oleje roślinne, orzechy oraz tłuste ryby.
- Możesz spożywać wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy – te z kolei możesz jeść nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
- Owoców nigdy nie spożywamy w sposób samodzielny!
- Spożywane napoje nie powinny zawierać dodatku cukru, glukozy, fruktozy.
- W początkowej fazie stosowania diety zamiast cukru można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE
Płatki owsiane z orzechami i truskawkami oraz kawa z mlekiem.
II ŚNIADANIE
Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
OBIAD
Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
PODWIECZOREK
Kanapki z twarogiem i pomidorem.
KOLACJA
Tuńczyk z warzywami i makaronem.
Przedstawiony jadłospis jest jedynie przykładem zastosowania diety cukrzycowej. Warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia indywidualnego jadłospisu dostosowanego do Twoich potrzeb.
ŚNIADANIE
Płatki owsiane z orzechami i truskawkami oraz kawa z mlekiem.
II ŚNIADANIE
Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
OBIAD
Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
PODWIECZOREK
Kanapki z twarogiem i pomidorem.
KOLACJA
Tuńczyk z warzywami i makaronem.
Przedstawiony jadłospis jest jedynie przykładem zastosowania diety cukrzycowej. Warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia indywidualnego jadłospisu dostosowanego do Twoich potrzeb.