Źródło: www.sxc.hu |
W toku badań dowiedziono, iż szklanka odpowiednio przygotowanego soku owocowego zawiera polifenole w ilości, która dorównuje tym jakie znaleźć możemy w kawałku czekolady czy kieliszku wina. Donosi o tym "Food & Function". Na Uniwersytecie w Strasbourgu (Francja) przeprowadzono gruntowne badania nad sokami oraz ich właściwościami i działaniu na organizm człowieka. Choć niektórzy mogą uważać, że poświęcony na to czas i pieniądze zostały właściwie zmarnowane, bo nie od dziś wiadomo jak ważne jest picie soków z owoców i warzyw, to w praktyce uzyskano wiele ciekawych i unikatowych wniosków, które mogą się w realny sposób przyczynić do poprawy zdrowia społeczeństwa. W trakcie badań sprawdzono właściwości różnych typów soków. Przebadano je m.in. pod kątem zawartości polifenoli - substancji chemicznych zawierających w swej cząsteczce przynajmniej dwie grupy hydroksylowe dołączone do aromatycznego pierścienia. Są one odpowiedzialne za „wymiatanie” z organizmu wolnych rodników. W związku z tym ich obecność w diecie jest niezwykle ważna. Nie tylko bowiem opóźniają skutki procesu starzenia się ale także zapobiegają występowaniu poważnych schorzeń układu krwionośnego. To właśnie z ich powodu lekarze zalecają codzienne spożywanie niewielkiej ilości wina lub też jedzenie czekolady.