Źródło: www.sxc.hu |
Autorzy badań nad sokami argumentują konieczność przeprowadzenia gruntownej analizy właściwości tego napoju koniecznością znalezienia alternatywy dla spożywania alkoholu oraz czekolady. Choć składniki te w małej ilości nikomu nie zaszkodzą, to warto wprowadzić do diety zdrowsze produkty takie jak właśnie owoce, które również dostarczą nam niezbędnej ilości polifenoli. Okazało się zatem, że soki z różnych owoców zawierają różne stężenie polifenoli, które korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne, rozszerzając je. W testach, jakie przeprowadzili francuscy badacze przeanalizowano z jednej strony ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (ze szczególnym uwzględnieniem polifenoli), witaminy C oraz cukru. Sprawdzono również wpływ określonych soków owocowych na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt. W tym celu przeprowadzono badania in vitro na tętnicach świń hodowlanych. Kolejnym etapem badań było przeanalizowanie właściwości mieszanin soków owocowych. W trakcie testów poddawano zatem gruntownej analizie soki wieloowocowe, które zróżnicowane były pod względem składu. Modyfikowano je w taki sposób, aby jak najkorzystniej wpływały one na naczynia tętnicze. W ten sposób naukowcy ustalili idealny skład oraz proporcje soku wieloowocowego, który jak najlepiej wpływa na układ krwionośny. Taki sok powinien zawierać przynajmniej 63% soku z winogronu, niewielką ilość soku z jabłek, jagód, truskawek, borówek, aceroli i aronii.