25 maja 2011

Dieta dla kobiet karmiących piersią – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części artykułu mówiliśmy o tym jak ważna jest optymalna dieta w czasie laktacji. W tej części dowiesz się jakich składników powinnaś unikać, a co warto włączyć do jadłospisu. Zapoznaj się z poniższymi informacjami a z pewnością karmienie przestanie być dla Ciebie problemem.

W czasie laktacji zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o około 600 kcal dziennie. Nie warto zatem jeść za dwoje bo zbędne kilogramy odłożą się na biodrach, pupie, udach oraz innych newralgicznych miejscach. Jeśli dziecko karmione piersią nie ma żadnych dolegliwości, to nie trzeba eliminować z diety żadnych produktów.

To powinnaś jeść:
  • Gotowane lub ewentualnie pieczone mięso – drób, cielęcina itp.
  • Gotowane buraczki 
  • Kefiry oraz naturalne jogurty 
  • Bezpestkowe owoce 
  • Pieczone lub też ugotowane jabłka 
  • Niegazowana woda mineralna – powinnaś pamiętać, aby w czasie laktacji dużo pić 
  • Naturalne soki przecierane z warzyw innych niż wymienione powyżej 
  • Warzywa i owoce w postaci świeżej i gotowanej, które nie zostały wcześniej ujęte 
  • Pełnoziarniste pieczywo a także makarony, ryż i kasze (jeśli istnieje taka możliwość to warto spożywać jak najwięcej pełnoziarnistych produktów) 
  • Niewędzone wędliny z drobiu oraz jaja 
  • Tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno itp.
Tego powinnaś unikać:
  • Tłuste mięso oraz wędliny
  • Potrawy smażone 
  • Sery 
  • Groch, fasola, kapusta, grzyby, cebula, rzodkiewka, kalafior, czosnek oraz nowalijek 
  • Owoce cytrusowe 
  • Ostre przyprawy 
  • Truskawki, gruszki, kwaśne owoce oraz czarna porzeczka 
  • Czekolada, kakao, orzechy 
  • Mleko
  • Produktów nieświeżych oraz niskiej jakości 
  • Produktów zawierających dużą ilość konserwantów oraz soli i cukru  
  • Produktów sztucznie barwionych 
  • Ocet 
  • Słodycze 
  • Konserwy 
  • Kawa, herbata, alkohol, coca-cola