Źródło: www.sxc.hu |
Amerykańscy oraz japońscy naukowcy doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Wśród nich witaminy A, E, C , B kompleks, kwas foliowy oraz witaminę PP. Co ciekawe seler ma dwa razy witaminy C niż cytrusy! Oprócz cennych witamin warzywo to posiada także wiele pierwiastków mineralnych takich jak fosfor oraz wapń, potas, cynk i także w mniejszym stopniu magnez oraz żelazo.
Ważnym składnikiem selera są także flawonidy – związki roślinne posiadające silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Nic więc dziwnego, że seler stał się podstawą do stworzenia diety mającej na celu oczyszczenia organizmu z nagromadzonych toksyn, poprawę trawienia oraz w efekcie utratę kilku zbędnych kilogramów.
Warto wiedzieć, że seler jest niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo). W 10 dag bulwy znajduje się jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej bo 4-5 kcal. Dodatkowo przyspiesza on także trawienie oraz pobudza materii usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu.
PRZYKŁADY "SELEROWYCH POSIŁKÓW"
Surówka z selera - połącz ze sobą następujące składniki seler, jabłka, majonez, sok z cytryny, sól oraz cukier (w niewielkiej ilości).
Zupa krem z selera - przygotuj 0,5 l wywaru, 0,2 kg ugotowanego zmiksowanego selera, 50 ml śmietanki 12% . Wszystkie składniki starannie ze sobą połącz oraz zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodać 2 zahartowane żółtka. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Selery duszone z winem – Przygotuj 0,5 kg selerów, które następnie pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie i dodaj 0,1 l wina białego wytrawnego oraz 50 g rodzynek i 50 g pokrojonych śliwek kalifornijskich. Tak przygotowany zestaw należy dusić do osiągnięcia miękkości.