Źródło: www.sxc.hu |
Cierpisz z powodu skurczowych bólów brzucha? Masz problemy z niestrawnością oraz bolesnymi kolkami? Zapewne zauważyłaś już, że pewne potrawy czy produkty powodują nasilenie tych dolegliwości. Jak prawidłowo zidentyfikować te potrawy i uwolnić się od trapiących Cię problemów?
Jeśli skurczowe bóle brzucha nie dają Ci spokoju i chciałabym wreszcie pozbyć się tego problemu zacznij skrupulatnie zapisywać wszystkie spożywane posiłki i produkty. Dzięki temu zdobędziesz cenną wiedzą na temat tego, które posiłki powodują u Ciebie ból i niestrawność. Skurczowe bóle brzucha wywołane są m.in. przez następujące składniki:
- Tłuszcze – oleje oraz tłuszcze zwierzęce
- Czerwone mięso
- Nabiał oraz jajka
- Zamrożone lub zimne potrawy i napoje
- Kawa, herbata oraz cola
- Surowe warzywa
- Owoce cytrusowe
- Owoce zjadane ze skórką
Kontrolując ilość powyższych pokarmów dostarczanych w codziennej diecie możesz znacznie zredukować trapiące Cię bóle. Jeśli zauważysz, że pewna grupa produktów wywołuje u Ciebie nasilenie dolegliwości staraj się ich unikać lub całkowicie wyklucz je ze swojej diety. Skonsultuj się także z lekarzem, który doradzi Ci jak postępować w tego typu sytuacji. Być może poleci Ci on przeprowadzenie testu zwanego potocznie „dietą eliminacyjną”. Polega on na całkowitym wykluczeniu z diety produktów, które podejrzewasz, że stanowią przyczynę Twoich dolegliwości. Następnie wprowadza się je ponownie do diety jeden po drugim. Dzięki temu możliwe jest ustalenie, które składniki wywołują u Ciebie niepożądane reakcje i możliwe jest zastosowanie odpowiedniego leczenia.