Źródło: www.sxc.hu |
Jeśli zatem i ty należysz do tej grupy sprawdź co powinieneś jeść, a z czego lepiej zrezygnować.
Mięso i drób
Osoby z grupą krwi 0 powinny spożywać baraninę, jagnięcinę, mięso bawole, cielęcinę, mięso jelenia, serce, wątrobę oraz wołowinę – w tym także mieloną. Powinny natomiast stronić od bekonu, gęsi, szynki oraz wieprzowiny. To mięso jest bowiem przez nie gorzej tolerowane.
Owoce morza
Jeśli masz grupę krwi 0 to wskazane są dla Ciebie łosoś, aloza, biały okoń, makrela, morszczuk, okoń prążkowy, dorsz, jesiotr, halibut, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy oraz żółty okoń. Nie wskazane są natomiast kawior, ośmiornica, suma, śledź marynowany, łosoś wędzony, skrzydelnika i barakudy.
Jaja oraz nabiał
W przypadku wyżej opisanej grupy osób jedzenie nabiału oraz jaj powinno zostać możliwie jak najbardziej ograniczone. Produktami, które są obojętne dla organizmu tychże osób sa: kozi ser, ser farmera-feta-mozzarella sojowy oraz mleko sojowe. Z kolei chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, mleka koziego, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki oraz wszystkich nie wymienionych w poprzedniej grupie serów należy bezwzględnie unikać.