Uwielbiana przez tysiące osób czarna kawa została odnaleziona w Afryce. Jako pierwsi spożywali ją Arabowie. Dziś wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej życia. Tak naprawdę istnieje wiele mitów dotyczących jej spożycia. Bez wątpienia jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych napoi sprzedawanym na terenie niemal całego świata.
Z najnowszych badań naukowych wynika, że kwas zawarty w kawie chroni przed złośliwym rakiem wątroby. Dodatkowo kofeina zabezpiecza jej miąższ przed uszkodzeniami. Dzienne spożycie jednej filiżanki kawy zmniejsza skutki alergii. Jej regularne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Pozytywnie wpływa także na sam proces dotleniania organizmu. Jej moczopędne właściwości chronią również pęcherz przed różnego rodzaju infekcjami. Wszelkie szkodliwe substancje są bowiem usuwane z niego wraz z moczem. Nie powinny jej jednak spożywać osoby cierpiące na nerwice czy zaburzenia emocjonalne. Lekarze bardzo często odradzają także picie kawy kobietom ciężarnym. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów na jej negatywne oddziaływanie na płód i dziecko.