Źródło: www.sxc.hu |
Szpinak bowiem jest niezwykle wartościowym warzywem z punktu widzenia naszego zdrowia! Powinieneś wiedzieć, że szpinak należy do najzdrowszych warzyw. Zawiera on bardzo dużo cennych składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie posiada on także rekordową ilość żelaza oraz witaminy C. Nic więc dziwnego, że rodzice tak uparcie przekonywali nas do jedzenia szpinaku w dzieciństwie.
Jeśli chodzi o szpinak to w jego przypadku jadalne są tylko i wyłącznie liście. Najczęściej poddajemy je obróbce termicznej lub też podajemy w postaci surowej jako dodatek do potraw lub też sałatek. Warzywo to przywiezione zostało już w starożytności do Europy. Jego ojczyzną była Persja. Szpinak nie ma sobie równych jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych. Na 100 gram tego warzywa przypada aż 2,4 grama żelaza oraz 48, 8 grama witaminy C.
Wartości odżywcze:
100 gram gotowanego szpinaku zawiera:
- 20 kalorii
- 59 mg magnezu
- 2,4 mg żelaza
- 0,4 mg cynku
- 6,3 g błonnika
- 600 mg wapnia
- 490 mg potasu
- 1,4 g węglowodanów
- 120 mg sodu
- 93 mg fosforu
- 5,1 białka
- 0,5 g tłuszczu
·
·