Źródło: www.sxc.hu |
Chrzan jest gatunkiem rośliny z rodziny kapustowatych. W Polsce występuje on pospolicie na całym obszarze. Uprawiany jest on jaki przyprawa, środek leczniczy oraz surowiec zielarski. Chrzan najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą.
Wielu z nas ma z nim do czynienia tylko w okresie tych świąt. Stanowi on wówczas dodatek do jajek. Niewielu jednak wie jak ważne działanie na nasz organizm przejawia ta roślina. Nasze babcie często stosowały chrzan jako jeden z środków pomagających w leczeniu. Należy wiedzieć, że dodawany do potraw ułatwia trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Ważne jest jednak również jego działanie bakteriobójcze. Zastosowanie tej rośliny w postaci syropu doskonale odkaża górne drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie. Dlatego też chrzan jest stosowany pomocniczo w leczeniu ostrego, uporczywego kaszlu a także zapaleniu oskrzeli. Nie oznacza to jednak, że to jedyne dobroczynne działanie tej rośliny na nasz organizm. Chrzan polecamy Ci także stosować zewnętrznie – no. Przy bólach stawów, reumatyzmie czy też rwie kulszowej. Okazuje się bowiem, że okłady przygotowane ze startej rośliny (korzenia) łagodzą ból i zmniejszają obrzęk. Doskonale rozluźniają także mięśnie. Należy jednak wiedzieć, że chrzan może podrażnić Twoje skórę. Jeśli zatem w trakcie okładania bolącego miejsca tą rośliną poczujesz pieczenie natychmiast usuń okład i przemyj skórę ciepłą wodą. Jak więc widzisz warto nie tylko jeść chrzan ale zawsze mieć go w lodówce na „czarną godzinę”.