Źródło: www.sxc.hu |
Cebula zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Jest ona smaczna (choć rzadko spożywamy ją w postaci nieprzetworzonej) i bardzo zdrowa. Jej charakterystyczny i zdecydowany smak urozmaica potrawy stąd też tak często dodajemy ją do sosów, zup czy sałatek. Pierwotnie warzywo to uprawiane było w centralnej Azji. Nie mniej jednak później rozpowszechnione zostało na całym świecie. Dziś uprawia się kilka odmian cebuli o różnym smaku oraz zapachu. Wiele z nich jest odpornych na trudne warunki klimatyczne i doskonale znosi nawet temperatury minusowe. Dlatego jest ona wysiewana już wczesną wiosną. Nowoczesne uprawy wykształciły wiele form, kolorów i wielkości tego warzywa. W zależności od naszych potrzeb możemy nabyć cebulę o określonej intensywności smaku. Spotykamy m.in. jej złotożółte, połyskliwe odmiany, czasem z lekkim odcieniem fioletowej czerwieni. Cebula może mieć zarówno wielkość orzecha jak i grejpfruta. Może mieć szczypiący i ostry smak lub też delikatny. Warto również wiedzieć, że zawiera ona olejek eteryczny, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie serca.