10 czerwca 2011

Jedzenie w pracy może być zdrowe! – część druga

Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci, że w pracy również możesz jeść zdrowo, jeśli właściwie się do tego przyłożysz. Przedstawiliśmy Ci również kilka wskazówek, które Ci w tym pomogą. Teraz ciąg dalszy. Jeśli będziesz się do nich stosował, to z pewnością Twoja sylwetka oraz zdrowie skorzystają na tym. 


Zaplanuj przerwę obiadową – jeśli w Twoim zakładzie pracy jest zwyczaj robienia sobie przerwy obiadowej, to powinieneś zdecydować czy w jej trakcie zjesz najważniejszy posiłek dnia – obiad, czy też zadowolisz się tylko przekąską. Spożywanie dwóch obiadów – jednego w pracy w drugiego po powrocie do domu jest bowiem bardzo niekorzystne. 

Zwracaj baczną uwagę na to co jesz – unikaj przede wszystkim niezdrowych fastfoodów i gotowych przekąsek a także słodyczy. Wielu z nas w czasie przerwy obiadowej lub też na drugie śniadanie zjada to, co jest na szybko dostępne. Zadaj sobie odrobinę trudu i przemyśl dzień wcześniej swój jadłospis do pracy. Dzięki temu będziesz miał szansę przygotować sobie wartościowy posiłek, który dostarczy Ci energii i jednocześnie nie będzie zbyt kaloryczny i niezdrowy. 

Staraj się jeść umiarkowanie – nie wrzucaj w siebie jedzenia bez namysłu. Chipsy, batonik i jeszcze jabłko. Pamiętaj, że to także posiłki. Dostarczają Ci one kalorii, które może spożytkować. Jeśli jednak będzie ich za dużo, to Twój organizm odłoży je i Twoja sylwetka straci na atrakcyjności. 

Nie ilość ale jakość – najważniejsze, żebyś zwracał uwagę na jakość spożywanych posiłków. To ile ich zjesz w ciągu dnia jest rzeczą drugorzędną. Zadbaj zatem o to, aby to co spożywasz było zdrowe i energetyczne. Tylko wtedy będziesz mógł powiedzieć, że odżywiasz się właściwie.
Powodzenia!