Źródło: www.sxc.hu |
Wszyscy wiemy jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu są świeże warzywa. To one dostarczają nam odpowiedniej ilości minerałów i witamin, które z jednej strony poprawiają naszą wydolność, a z drugiej nie pozostają bez wpływu na samopoczucie.
Dotąd jednak uważano, że właściwości odżywcze mają przede wszystkim warzywa spożywane w formie surowej. Zdaniem dietetyków w trakcie gotowania tracą one bowiem część swych ważnych składników, które następnie wylewamy do zlewu razem z wodą, z których je wyciągnęliśmy. Okazuje się jednak, że sąd ten może być nie do końca prawdziwy. Jak to możliwe? Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, dzięki którym zdyskredytowali powszechne przekonanie, że surowe warzywa są znacznie zdrowsze niż te gotowane. Eksperci z Instytutu Badań Żywności podali do wiadomości publicznej informację, że pieczone i gotowane warzywa mogą przynieść znacznie większe korzyści dla naszego zdrowia niż te spożywane w formie surowej. Do podobnych wniosków doszedł również prof. Nicoletta Pellegrini z uniwersytetu w Parmie we Włoszech, którego zdaniem przekonanie, że każda metoda obróbki warzyw i owoców powoduje utratę części ich wartości odżywczych jest błędne. Czasem bowiem dopiero przetworzenie tych produktów powoduje wydobycie wartościowych składników. Warto o tym wiedzieć, aby mieć świadomość tego jakie produkty są w stanie nam rzeczywiście przynieść realne korzyści dla naszego zdrowia.