30 sierpnia 2011

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny!


Źródło: www.sxc.hu
Jeśli czytasz nasz blog regularnie to z pewnością dowiedziałeś się już dość sporo na temat zasad zdrowego odżywiania. Zapewne wiesz już, że nie powinieneś jeść zbyt dużej ilości masła i margaryny. Czy jednak wiesz dlaczego produkty te są niezdrowe?

Masło jest produktem zwierzęcym, który otrzymywany jest ze śmietany z mleka krowiego. Składa się ono w około 82% z tłuszczy. Naturalnie występuje ono w kolorze białym. Niemniej jednak z uwagi na fakt, że większość z nas kojarzy je z kolorem żółtym czy kremowym producenci barwią je w taki sposób, aby uzyskało ono właśnie ten kolor. Masło nie jest bynajmniej jedynym produktem, którego barwa czy konsystencja zmieniana jest ponieważ konsumenci mają inne wyobrażenie na ten temat. Podobnie dzieje się w przypadku jogurtów, które również naturalnie występują w nieco innej postaci. Jeśli więc chcesz się zdrowo odżywiać to warto mieć świadomość tego, jak powinny wyglądać produkty, które nabywamy. Naturalnie masło barwione jest karotenem, który pochodzi z marchwi. Jest to jeden z najbezpieczniejszych oraz również ekologicznych barwników.  Podstawowych zalet masła nie trzeba nikomu przedstawiać. Przede wszystkim jest ono oczywiście niesamowicie smaczne i to właśnie dlatego nie możemy się mu często oprzeć. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze to co smaczne jest również zdrowe.

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny! – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu dowiedziałeś się czym jest masło oraz w jaki sposób jest ono produkowane, tak aby sprostać oczekiwaniom konsumentów. Powiedzieliśmy Ci również jaka jest naturalna barwa masła oraz w jaki sposób uzyskuje się jego kremowy czy też żółty kolor. 

Któż z nas nie lubi świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa z przepysznym masełkiem. Takiej kanapki nie chcemy „psuć” wędlinami ani niczym innym, co zakłóciłoby ten niesamowity smak. Niestety choć masło jest naprawdę bardzo pyszne, to spożywane w dużych ilościach niestety nam szkodzi. Podstawową wadą masła jest bowiem zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans, które przyczyniają się do powstawania cholesterolu. Należy również powiedzieć, że masło jest produktem wysokoenergetycznym. Jeśli zatem zamierzasz przygotować sobie dietetyczną kanapkę, to nawet jeśli nie będzie na niej nic poza warzywami, ale chleb posmarujesz masłem, to już dostarczy Ci ona dość sporej ilości kalorii. Z uwagi na powyższe fakty wiele osób rezygnuje ze spożywania masła na rzecz margaryny. Czy jednak możemy powiedzieć, że tego typu praktyka jest dobra i rzeczywiście pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Nie do końca. Otóż margaryna jest emulsją powstałą z  jadalnych tłuszczów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, wody lub mleka a także wielu sztucznych substancji, które polepszają jej zapach, smak, wartości odżywcze oraz przedłużają termin przydatności do spożycia.  

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny! – część trzecia


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci czym właściwie jest margaryna. Pora abyś dowiedział się zatem dlaczego powinieneś ograniczyć jej spożywanie. Wbrew pozorom margaryna wcale nie jest bowiem lepszym wyborem niż masło. 

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu w margarynie  to jest ona bardzo zróżnicowana – od 45% do nawet 80%.  Uzależnione jest to od receptury produkcji. Jeszcze do niedawna produkcja margaryny odbywała się na drodze uwodornienia.  Powodowało to fakt, że nienasycone kwasy tłuszczowe przechodziły w formę izomerów trans. W chwili obecnej proces ten jednak wygląda nieco inaczej. Obecni  technologia produkcji margaryn do smarowania (inaczej zwanych miękkimi lub kubkowymi) , oparta jest o tłuszcze estryfikowane, co powoduje, że większość margaryn nie zawiera izomerów trans wcale lub jedynie śladowe ich ilości. Z kolei jeśli chodzi o margaryny twarde (w kostkach), to zawierają one dość duże ilości wspomnianych wcześniej izomerów trans. Jeśli margaryna miękka nie zawiera tych szkodliwych tłuszczów, to dlaczego zatem zaleca się ograniczenie jej spożywania. Otóż niestety wadą margaryny jest to, że zawiera ona dużą ilość sztucznych substancji dodatkowych. Co zatem wybrać? Masło czy margarynę? Spożywanie naturalnego masła polecane jest przede wszystkim dzieciom w wieku do 7 lat, osobom starszym ponieważ masło jest lepiej przyswajane niż margaryna oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Osoby dorosłe natomiast powinny spożywać większą ilość margaryny kubkowej niż masła.

Zdrowe odżywianie = ograniczenie kawy i herbaty?

Źródło: www.sxc.hu

Kawa i herbata to jedne z naszych ulubionych napojów. Któż bowiem nie lubi napić się ich rano zaraz po przebudzeniu? Albo też popołudniu ze znajomymi lub rodziną? Zarówno kawa jak i herbata są napojami, które niejako weszły nam w nawyk. Okazuje się jednak, że nie są one do końca zdrowe. 

Kawa i herbata zdaniem specjalistów jest zdrowa tylko wówczas, gdy spożywamy ją w niewielkich ilościach. Możemy zatem wypić nie więcej niż 2 szklanki tego napoju dziennie (oczywiście bez dodatku cukru) i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia. W takiej ilości bowiem mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie a przy tym dostarczają nam tak ważnych dla nas doznań smakowych. Kawa i herbata pozytywnie wpływają zarówno na mózg jak i układ krążenia. Przede wszystkim warto pić zieloną herbatę, która w swym składzie zawiera wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Oczyszcza ona krew i wzmacnia żeby. Posiada również właściwości bakteriobójcze i działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach czy pęcherzu moczowym. Istnieją badania, które dowodzą także, że obniża ona ciśnienie i poziom złego cholesterolu w organizmie. Niestety czarne herbaty, które to właśnie najczęściej pijemy są mniej polecane z uwagi na zawartość garbników. Nie należy pić herbaty czy kawy, która stoi kilka godzin. Tworzą się w nich bowiem wówczas szkodliwe związki.

29 sierpnia 2011

W zdrowym ciele zdrowy duch!


Źródło: www.sxc.hu
Jeśli na bieżąco czytasz informacje zawarte na tym blogu to zapewne już wiesz, że warto się racjonalnie i zdrowo odżywiać nie tylko z uwagi na ładną i zgrabną sylwetkę ale również albo przede wszystkim ze względu na Twoje zdrowie. 

Mawiają „W zdrowym ciele, zdrowy duch”. I tak właśnie jest w rzeczywistości. Jeśli czujesz, że wciąż brak Ci sił, nie masz na nic ochoty i brakuje Ci energii do życia, to pierwsza oznaka tego, że powinieneś zmienić swój styl życia. Co zrobić? Przede wszystkim zmień nawyki żywieniowe. Powinieneś jeść dużo warzyw i owoców oraz zaplanować starannie wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia. Pamiętaj, że regularne jedzenie jest jedną z kluczowych zasad każdej diety. Jednocześnie nie powinieneś mylić drastycznego odchudzania ze zdrowym trybem życia. Ograniczenie ilości spożywanych kalorii czy też innymi słowy głodzenie się z pewnością nie wpłynie pozytywnie na Twoją energię życiową oraz samopoczucie. Jeśli chciałbyś, aby Twój organizm wreszcie zaczął funkcjonować na pełnych obrotach, to musisz postawić na zdrowe posiłki, które zawierają dużo składników, potrzebnych mu do tego, aby wytwarzać energię, z której będziesz korzystał przez cały dzień. Jeśli zaczniesz się zdrowo odżywiać to i Twoje ciało na tym zyska i dusza. Będziesz miał znacznie lepsze samopoczucie, czuć się lepiej i jednocześnie epatować ciepłą energią. Uwierz nam zatem, że warto dbać o to, co jemy.